Anorexi är en ätstörning. Den innebär att du försöker svälta dig för att gå ner i vikt, trots att du väger mindre än vad som är hälsosamt för din längd och ålder. Anorexi kan vara livshotande om du inte får behandling. De flesta som får behandling blir friska. Källa: 1177
Bulimi är en ätstörning som innebär att du hetsäter och sedan försöker göra dig av med maten. Bulimi kan påverka hur du mår psykiskt och ge allvarliga skador på kroppen om du inte får behandling. De flesta som får behandling blir friska. Källa: 1177
Du kan ha hetsätningsstörning om du ofta och återkommande äter utan att kunna kontrollera dig, och får i dig stora mängder mat på kort tid. Hetsätningsstörning kan leda till fysisk och psykisk ohälsa om det inte behandlas. De flesta som får behandling blir friska. Källa: 1177
En ätstörning kan innebära att du tänker mycket på din kropp och vad du äter. Den påverkar och skadar både din kropp och hur du mår psykiskt. Men det finns hjälp att få, och du kan bli av med sjukdomen om du söker vård. I den här texten kan du läsa om olika typer av ätstörningar. Du som är förälder eller närstående till någon som har en ätstörning kan läsa mer i texten att vara närstående till någon som har en ätstörning.
Du kan ha en ätstörning om du tänker mycket på din kropp och din vikt och är sträng och dömande mot dig själv. Det syns inte alltid utanpå att du har en ätstörning. Det kan också vara svårt att själv se och förstå att du har en ätstörning eftersom den kan komma gradvis under en längre tid.
Här följer beskrivningar på sådant som kan vara tecken på en ätstörning:
Kunskapscentrum för ätstörningar har tagit fram
som kan hjälpa dig om du undrar om någon i din närhet eller du själv har en ätstörning.
Det finns olika typer av ätstörningar, här är några exempel:
Det är en läkare som ställer diagnosen utifrån både kroppsliga och psykiska symtom. Här följer korta beskrivningar av de olika diagnoserna. Klicka på länkarna för att läsa mer om de olika diagnoserna.
kallas formellt för anorexia nervosa och innebär att du håller en strikt diet, fastar eller svälter dig. Det är vanligt att också träna överdrivet mycket och att vara rädd för att öka i vikt. Du har en uppfattning om din vikt och ditt utseende som inte stämmer överens med hur andra ser på dig och dina behov av mat. Din självkänsla hänger ihop med hur du upplever din vikt och din kroppsform.
kallas formellt för bulimia nervosa. Sjukdomen innebär att du hetsäter och därefter försöker göra dig av med maten, oftast genom att kräkas eller använda laxermedel. Din självkänsla hänger ihop med hur du upplever din kroppsform och din vikt. Sjukdomen kan göra att du drar dig undan och isolerar dig från andra människor eftersom du skäms för dina problem.
kallas också för BED som är en förkortning av engelskans binge eating disorder. Sjukdomen innebär att du har perioder då du hetsäter, men utan att du försöker göra dig av med maten efteråt. Det är vanligt att ha haft andra ätstörningar tidigare om du har hetsätningsstörning, till exempel
Det finns även andra ätstörningar som är olika varianter av anorexi, bulimi och hetsätsstörning. De har fått samlingsbegreppet andra specificerade ätstörningar. Här är några exempel:
Du kan även ha andra ätstörningar som inte har lika specifika symtom. De är minst lika allvarliga och kräver behandling.
En annan form av ätstörning kallas undvikande eller restriktiv ätstörning. Den kallas ARFID och är den engelska förkortningen av Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Den innebär att du helt undviker de flesta sorters mat och enbart äter några få, särskilt utvalda saker. Undvikande ätstörning kallas även för Selektiv ätstörning och förkortas SÄ, eller Selective Eating Disorder och förkortas då till SED.
Den här formen av ätstörning är vanligast hos barn, men kan förekomma i alla åldrar. Det handlar inte om att vilja kontrollera sin vikt eller kroppsform. I stället styrs du av en stark motvilja mot olika sorters mat och dryck som du upplever som äcklig eller motbjudande.
Matens färg och temperatur kan också spela roll för om du kan äta den eller inte. Motviljan mot den mat du undviker är så stark att du kan kräkas om du skulle få fel sorts mat i munnen.
Det är vanligt att träna på ett tvångsmässigt sätt och samtidigt hålla en strikt diet när man har en ätstörning. Det kallas ibland för ortorexi men är inte en formell ätstörning eller psykiatrisk diagnos. Begreppet ortorexi har dessutom en lite annorlunda innebörd när det används internationellt. Det kan då syfta på att ha en överdriven hälsosam diet. Problemen kan ändå vara allvarliga för den som berörs.