Skuldsanering

Skuldsanering: Här vill vi ge dig tips och råd på hur Du ska ta dig ur Din ekonomiska situation. Skuldsanering är ett mycket bra val och om Du får skuldsanering blir Du skuldfri efter 5 år. En skuldsanering innebär att de företag Du har en skuld till godkänner att Du gör en avbetalningsplan med dem, och betalar det du har möjlighet till under 5 år. Kronofogden genomför planen. Under denna 5 års tid får Du inte på några vilkor ta fler lån och få mer skulder, för då kommer Du inte få någon mer hjälp av Kronofogden och Kommunen.


Det finns vissa steg och Du bör ta dem i rätt ordning:

 1. Förbered dig psykiskt och fysiskt att Du ska gå igenom en fas i livet som kommer att ge dig och dina nära/ kära mycket problem och möjligheter. Och förbered Dig på att du ska bli registrerad hos Kronofogden med allt vad det innebär, men det betyder också frihet, frihet att inte behöva ta lån för konsumtion eller av andra anledningar. Du och Din familj får leva fattigt i 5 år, men man blir väldigt kreativ och idérik när det handlar om att spara och hushålla med de pengar man har. Ibland kan det bli väldigt svårt, men det är bara att bita ihop och kämpa vidare.
 2. När Du har bestämt dig att ta steget ut i det okända så kommer det att kännas som en befrielse och Du kommer äntligen att slippa känna trycket över Dina axlar och trycket över bröstet. Du kommer att må mycket bättre.
 3. Det viktigaste för Dig och Din familj är ett boende. Bor Du i bostadsrätt, villa eller på något annat sätt bör du sälja dem och kräva en hyresrätt i byte. Kronofogden kommer troligtvis att vilja sälja ditt boende. Att bo i andra hand är ingen lösning utan ett första hands kontrakt är ett måste. Välj ett boende som du vet att Du kan betala med minsta möjliga inkomst, utan att vara beroende av bostadsbidrag. Lagar och regler kan ändras.
 4. Sälj av allt som Kronofogden kan sälja, eller överlåt dem till nära och kära, skriftligen. Om Din make/ maka har tillgångar skriv äktenskapsförord. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det vara skriftligt. Ni måste också registrera det hos Skatteverket. Skatteverket för sedan in uppgiften om det registrerade äktenskapsförordet i äktenskapsregistret.
 5. Skriv ett brev till samtliga företag som Du har skulder till och begär om att få veta aktuell skuld, ränta och årsränta.
 6. När du fått dessa brev sätter du in dem i en pärm i bokstavsordning.
 7. Ta reda på de som handlägger skuldsanering på Din Kommun och begär ett möte. Förbered dig med ett personligt brev på max två A4 sidor om Ditt liv och Din livssituation. I brevet ska det framgå hur mycket skulder Du har, inkomst, extra inkomst, personliga skulder till familj och vänner, eventuellt missbruk och Din hälsa, familjesituation, framtiden och annat som Du tycker är viktigt att framföra. Bifoga även sjukintyg och andra dokument som Du anser är viktigt för Din ansökan.
 8. Gå in på skuldsanering, Kronofogden-Blankett och skriv ut blanketter inför skuldsaneringen. I dessa blanketter skriver du in allt som ska skrivas. Framförallt de företag Du har skulder till. Deras namn, adress, telefonnummer, organisationsnummer, Dina skulder och räntor.
 9. Dessa blanketter sätter Du in i Din pärm med det personliga brevet, gärna ett foto på Dig och Din eventuella familj, för att handläggaren ska få en bild av Er. Du behöver även en blankett som visar vilken pension Du kommer att få. Denna pärm måste vara fullständigt ifylld inför Ditt möte med skuldsaneringshandläggaren.
 10. Förbered Dig i god tid och kom i tid till mötet. Tala lugnt med handläggaren och var ärlig/ tillmötesgående. Hen gör bara sitt arbete för att hjälpa Dig ur Din svåra ekonomiska livssituation. Besked om Du får skuldsanering kommer efter ca: 5 månader.
 11. Nästa steg i Din Ekonomiska livskris är den bästa av dem alla.
 12. Du slutar att betala Dina räkningar!!? Du behöver inte vara rädd för denna situation, det händer ingenting. Det enda Du ska betala är Hyran, el/gas/värme, Internet och telefon/mobil, passa på att skaffa ett bra abonnemang med en bra mobiltelefon/läsplatta som håller i ett flertal år, sjukhus och medicin, kollektivkort, eventuellt bilkostnader om Du måste ha bil i tjänsten, försäkringar, facket och familjekostnader som är livsviktiga.
 13. Nu börjar det intressanta. I första skedet kommer det påminnelser och de försöker kontakta dig via telefon. Du svarar ALDRIG på dessa samtal. Skaffa appen Truecaler så kan du blockera dessa samtal. Skaffa även NIX.
 14. De fortsätter att skicka kravbrev med hot om inkasso och Du lägger dem på hög utan åtgärd. I början blir man väldigt rädd och vet inte vad som kommer att hända, men ingenting händer. De fortsätter att skicka brev till dig och överlåter skulden till ett inkassobolag som fortsättter att hota dig via brev och på telefon, men du svarar aldrig och ringer aldrig tillbaks. De vill göra upp avbetalningsplaner och lösa problemet med olika lösningar. Men Du är tyst och öppnar inte om det ringer på dörren. Om Du ska få skuldsanering får Du inte göra upp med dessa företag eller ta nya lån.
 15. Det kan ta upp till 10 månader innan det kommer till Kronofogden, och när det har kommit dit så skickar Kronofogden ett brev till Dig där Du ska skriva på ett delgivningsbrev, och det ska Du alltid göra och skicka in så fort som möjligt. Sen kommer ett brev från Kronofogden där varje företag som Du har en skuld till har fått igenom att Du ska betala skulden omgående, men det gör Du inte, och det händer ingenting. Alla dessa beslut är det viktigt att du sparar. De har ett ärendenummer som du behöver när det är dags att börja betala månadsvis på din skuldsanering. Sen efter étt tag när skulderna blir till en stor skuld så kommer Kronofogden att kontakta din Arbetsgivare om löneutmätning. Om Du är ensamstående så kommer du att få ut ungefär 10500:-/månad. Och det blir en tuff tid. Kronofogden gör inte alltid en utmätning om de anser att det inte finns något av värde. När beslut om skuldsanering är på gång, slutar Kronofogden med löneutmätning och du får behålla alla pengar av lönen. Passa då på att spara pengar. Det kan dröja upp till 3-4 månader till Kronofogden gjort upp med alla dina långivare. Om du har en skuld på ex. 600 000:- så kan den skrivas ner till den rimliga summan du kan betala, ex. 450 000:- som delas upp på 60 månader, sen är du fri.
 16. Om du får skuldsanering får du ut något mer i månaden. Under den här tiden när Du inte betalar några skulder passar du på att köpa de kläder du behöver för sommar och vinter. Köp ett kollektivkort som räcker en längre tid. Du bunkrar upp mat och hushållsprodukter. Ta en fin semester och njut av att ha pengar... Snart börjar allvaret...

En mycket bra, sluten grupp på Facebook - Skulder/skuldsanering

KRONOFOGDEN


Skuldsanering

Skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder under några år. Resten slipper du betala. När du är klar med din skuldsanering har du inte längre kvar de skulder som ingick i skuldsaneringen – tanken är att du ska vara skuldfri.

Två typer av skuldsanering

Det finns två typer av skuldsanering – skuldsanering och skuldsanering för företagare.

Du som är – eller har varit – involverad i ett företag kan ansöka om skuldsanering eller om skuldsanering för företagare. Du väljer själv vilken av de två som passar dig bäst. Du som är närstående till en företagare kan också söka skuldsanering för företagare.

Skuldsanering och skuldsanering för företagare går till på ungefär samma sätt, men det finns några skillnader. Läs mer på sidan ”Skuldsanering för företagare”. Du hittar länk till sidan under Relaterad information.

Skuldsanering i korta drag

 • Du ansöker om skuldsanering hos oss, antingen via vår digitala tjänst eller genom att fylla i en blankett.
 • Vi utreder om du uppfyller kraven för att få skuldsanering.
 • Om du uppfyller kraven fattar vi ett beslut om att inleda skuldsanering. Det är ett beslut på vägen till skuldsanering. I beslutet berättar vi också hur mycket du ska betala varje månad. För att komma igång med skuldsaneringen så snabbt som möjligt ska du börja betala till oss redan nu.
 • Du får ett förslag om skuldsanering från oss drygt sex veckor efter beslutet om att inleda skuldsanering.
 • Vi skickar därefter ett förslag till dina borgenärer, det vill säga dem du är skyldig pengar. I förslaget ingår alla skulder du har vid tiden för inledandet. Dina borgenärer har möjlighet att svara på förslaget. Sedan får du ett slutligt beslut av oss där det framgår hur din skuldsanering ska gå till.
 • Du betalar av dina skulder enligt en betalningsplan. Om du lever på existensminimum kan du få ett beslut utan betalningsplan. Då betalar du inte av något alls på dina skulder. Ett undantag är om du får skuldsanering för företagare, då måste du alltid betala något.
 • När skuldsaneringen är klar har du inte längre kvar skulderna som ingick i din skuldsanering.

 


Vad händer om din ekonomi förändras?

Om det sker en stor förändring av din ekonomi under skuldsaneringen är det viktigt att du kontaktar oss, eftersom det finns en möjlighet att ändra beslutet.

Vad händer om du drar på dig nya skulder?

Undvik att dra på dig nya skulder under tiden skuldsaneringen pågår. De nya skulderna ingår inte i skuldsaneringen och du måste betala dem fullt ut. Vi kan till exempel besluta om löneutmätning för de nya skulderna. Då kan det vara svårt för dig att betala enligt betalningsplanen i din skuldsanering. Dem du är skyldig pengar, borgenärerna, kan då kräva att skuldsaneringen ska upphöra.

Viktigt att du tänker på

Om du behöver råd och hjälp före, under eller efter skuldsaneringen, kan du vända dig till en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Du är också välkommen att ringa vår kundservice.


Skuldsanering - Film från kronofogden

https://youtu.be/BppERQety08